Legenda Dragobetelor

Sarbatoarea de Dragobete se sarbatoreste in fiecare an pe 24 februarie si are radacini adanci in cultura si traditiile romanesti, legenda spunand ca aceasta se intinde inca din era dacica. Dincolo de faptul ca reprezinta sarbatoarea romaneasca a iubirii, putini stiu cine a fost cu adevarat Dragobetele. Aceasta sarbatoare nu marcheaza doar dragostea romanilor, ci si inceputul primaverii si al anului agricol, momentul in care intreaga natura renaste si pasarile isi cauta cuiburi.

In mitologie

Dragobetele este identificat cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca si cu Cupidon, zeul dragostei in mitologia romana, acesta fiind ales drept ocrotitorul iubirii romanilor. Legenda spuna ca Dragobtele, tanar voinic si chipes, era fiul babei Dochia si era un fecior extrem de iubaret care le facea pe tineretele fete sa-si piarda mintile. Dragobete este asociat cu imaginea barbatului tanar si curajos, ca un Fat-Frumos. Obiceiurile stravechi mai spun si ca pe 24 februarie oamenii isi aranjau casele pentru a face o primire frumoasa pentru “zeul iubirii” care venea alaturi de zanele incarcate de daruri de iubire. De asemenea, toti cei din gospodarie cautau sa nu-l intampine pe Dragobete fara o persoana alaturi fiindca, in caz contrat, ei erau sortiti sa mai astepte inca un an pana cand aveau sa isi gaseasca perechea.

Legenda spune ca ...

Sarbatoarea de Dragobete a pornit de la legenda in care se spunea ca imediat dupa pranz, in satele romanesti unde se celebra iubirea, tinerii se intorceau de la padure, cu buchetele de flori de primavara. In acel moment, in vatra satului, avea sa debuteze ritualul de petire: flacaii alergau fecioarele pe care le placeau, in incercarea de a le saruta si de a le impartasi astfel, dragostea lor. Daca fata se lasa prinsa si sarutata, acest lucru urma sa duca la logodna si apoi, la casatoria celor doi. Evenimentul era marcat de spor si noroc, intrucat s-a desfasurat sub semnul zeului iubirii.

Pana in ziua de astazi, 24 februarie a ramas cu semnificatia trezirii naturii, a pasarilor care incep sa isi caute cuiburi si a oamenilor care rezoneaza cu trezirea naturii la viata. Odata cu 24 februarie intreaga natura rasuna a veselie, pasarile isi luau zborul, copacii incep sa inverzeasca, ziua se mareste.

Cu ocazia acestei zile, in care cu totii sarbatorim dragostea romaneste, va invitam la hotel Turda. Fiind si in prag de weekend, va asteptam la Castel pentru un weekend de deconectare.