Localitatea Rimetea, acolo unde timpul sta pe loc

Gratie arhitecturii excelent conservate, precum si datorita pozitiei naturale privilegiate, localitatea Rimetea este un loc de poveste, unde traditiile se impletesc cu vremurile de demult. Drept marturie a vremurilor apuse sunt casele albe cu ferestre verzi care sunt perfect conservate, datorita faptului ca, din anul 1996 aceasta localitate face parte dintr-un proiect de valorizare si conservare a patrimoniului. Astfel ca, insasi implementarea proiectului i-a determinat pe multi localnici sa isi restaureze vechile case.

Situata la numai 25 de km de Turda, localitatea a fost atestata inca din secolul al  XXIII-lea, fiind populata in trecut de secui si sasi. Conform izvoarelor istorice, Rimetea a fost un bogat centru minier si mestesugaresc.
Localitatea Rimetea este un loc ideal pentru cei care vor sa se conecteze cu traditiile si cu trecutul, farmecul acesteia cucerind fara efort orice turist. Ba mai mult, Comisia Europeana a distins aceasta localitate cu premiul Europa Nostra (in 1999), urmand ca un an mai tarziu aceasta sa fie desemnata drept zona urbana si arhitecturala protejata.
Din Turda si pana in localitatea Rimetea accesul este facil, soseaua fiind asfaltata.

5 Obiective Turistice din zona Localitatii Rimetea
Si daca tot v-ati decis sa dati o fuga pana la Rimetea, aflati ca zona este intesata de obiective turistice care nu trebuie ratate:
1.      Muzeul Etnografic
Aflat in incinta Primariei, Muzeul cuprinde unelte, piese de mobilier pictate traditional, porturi traditionale specifice zonei, si multe altele.
Program de vizitare: Marti – Duminica 09:00 – 17:00

2.      Cea mai veche casa din Rimetea
Inca in picioare, cea mai veche casa din Rimetea a fost construita in anul 1668.

3.      Piatra Secului
Din centrul localitatii, se poate vedea cum Rimetea este vegheata de sus de Piatra Secului. Pentru a ajunge la ea, se poate merge pe traseul clasic, care presupune o drumetie pe o distanta de 2 km pe un drum anevoios. Panorama pe care drumetii o vor afla la capatul traseului ii va face sa dea uitarii urcarea anevoioasa.

4.      Moara de apa
Moara din Rimetea a fost construita in anul 1752, loc unde mai puteti vedea si alte ustensile folosite odinioara pentru morarit.

5.      Cetatea Coltesti
Fiind construita cativa ani mai tarziu dupa invazia tatarilor din 1241, Cetatea Coltesti, sau mai bine spus ruinele cetatii, sunt situate pe colina localitatii vecine (Coltesti). Poate ca in prezent ruinele cetatii nu mai au un important rol de aparare, insa cu siguranta acestea ofera o priveliste magica.
 
Si pentru ca programul sa fie complet,  cand va intoarceti de la Rimetea inapoi la Castel, strasnicii slujitori va vor intampina cu mancaruri si gustari cu specific romanesc proaspat preparate, urmand ca mai apoi, sa va scufudati in asternuturile moi si curate din odaile fermecate ale Castelului.