Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori ale crestinilor, prin Invierea lui Iisus Hristos. Indiferent de zona, obiceiurile de Paste sunt multiple si sunt respectate an de an de catre persoanele care petrec aceasta sarbatoare acolo. De-a lungul timpului, vopsirea oualor, drobul si mielul au devenit reprezentative pentru masa de Paste a fiecarui roman.
Insa, in functie de zonele tarii, sarbatoarea Pastelui are obiceiuri si traditii specifice, aceasta fiind o sarbatoare de foarte respectata de catre romani. In zona Transilvaniei, datorita existentei mai multor influente orientale si occidentale, de Pasti au fost adoptate anumite obiceiuri specifice atat de la sasi, cat si de la maghiari.
De obicei, in miercurea, joia si vinerea mare, gospodinele pregatesc mielul, ouale vopsite si pasca, astfel pregatindu-se pentru sarbatorirea Pastilor. Aceste preparate sunt usor de distins in Transilvania fata de alte zone ale tarii deoarece se regaseste o mare varietate de culori si modele in realizarea lor.
In anumite zone din Transilvania, in ziua de sambata, baietii impodobesc brazi cu panglici colorate, iar cand se lasa intunericul tinerii se strecoara in curtile fetelor de maritat si le agata brazii la poarta. De asemenea, la fetele frumoase din sat vin zeci de baieti care pun brazi la poarta, iar acestea stiu pe cine trebuie sa rasplateasca, deoarece ele pandesc la ferestre toata noaptea.
Totodata, vopsirea oualor este o traditie foarte importanta si este cel mai raspandit obicei crestin de Pasti. In trecut, ouale se vopseau doar cu culoarea rosie, insa in prezent gospodinele aleg diverse culori: galben, albastru, verde, violet, etc. Referitor la acest obicei exista foarte multe legende in cultura romaneasca, insa cea mai populara dintre acestea spune ca Maica
Domnului a asezat un cos cu oua langa crucea pe care era rastignit Iisus si acestea au fost inrosite de sangele lui.
Ouale vopsite se ciocnesc la masa de Pasti, respectand un anumit ritual: persoana mai in varsta ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de cealalta persoana, in timp ce spune “Hristos a Înviat !”, la care se răspunde cu: „Adevărat a Înviat!”.
Masa din prima zi de Pasti este un prilej de reunire a familiei. De pe masa de Pasti nu lipsesc niciodata ouale, pasca, drobul, friptura de miel, casul de oaie si alte preparate foarte indragite de romani.
Va invitam sa petreceti aceste momente aparte alaturi de noi la Castel, impreuna cu familia si cei dragi voua. Deoarece este o sarbatoare atat de importanta pentru toata lumea,
Printul Vanator a pregatit o
Oferta Paste 2017 potrivita pentru cei care isi doresc sa sarbatoreasca la rang inalt aceste momente.