Rezervatia naturala Cheile Turzii

La doar o “aruncatura de bat” de orasul Turda, de-a lungul vaii Hasdate, se situeaza Cheile Turzii, o arie protejata de interes national, ce se intinde pe o lungime de 2.90 km si prezinta o inaltime a peretilor de pana la 200 m. Se caracterizeaza prin aspectul salbatic, de o frumusete aparte. Impresioneaza turistii prin stancile abrupte si inalte, turnurile de piatra, coloanele masive si arcadele impresionante.  

Flora si fauna
Flora zonei este compusa din peste 1000 de specii de plante, unele reprezentand specii rare, precum: usturoiul salbatic, piciorul cocosului, odoleanul, scorusul argintiu, vulturica etc. In ceea ce priveste vietuitoarele ce se intalnesc in zona, numarul speciilor se ridica la 67, de pasari, pesti si batracieni. Printre cele mai intalnite animale, mentionam vulpile, nevastuicile, jderii de piatra, iepurii, caprioarele, porcii mistreti etc.

Pesteri
In momentul de fata, in Cheile Turzii exista peste 60 de pesteri si arcade. Ele sunt de dimensiuni reduse, 8 dintre ele depasind lungimea de 20 de metri, cea mai mare atingand 123 de metri. Ele sunt renumite deoarece in trecut, localnicii le utilizau drept adapost in contextul unor invazii ale popoarelor migratoare. Foarte cunoscuta este Cetateaua Mare sau Pestera lui Balica. Si-a castigat cel de-al doilea nume in momentul in care Nicolae Balica, un haiduc ce a participat la o revolta impotriva stapanirii austro-ungare s-a ascuns acolo. Alte pesteri ce se bucura de o mare popularitate in randul turistilor sunt Cetateaua Mare, Cetateaua Mica, Pestera Feciorilor, Pestera Hornarilor, Pestera Morarilor, Pestera Calastur si Pestera lui Anton.

Alpinism si escalada
Grota lui Hill este preferata turistilor, datorita accesului destul de usor si a peretilor verticali. Este un traseu spectaculos, ce parcurge cele mai impresionante formatiuni ale zonei. Cheile Turzii sunt renumite pentru sute de trasee de alpinism si escalada, cuprinzand toate gradele de dificultate. Pestera Ungureasca este cunoscuta ca fiind unul dintre cele mai dificile trasee de la noi din tara.  

Traseul intre chei este optim amenajat cu terase de piatra si balustrade pe langa peretii muntosi, pentru ca zona sa poata fi explorata in siguranta, evitandu-se eventualele situatii neplacute.