Traditii de Craciun din Transilvania

Craciunul este una dintre cele mai asteptate sarbatori din Romania, cele mai multe dintre traditii fiind pastrate pana in zilele noastre.
Fiind o sarbatoare a bucuriei, Craciunul simbolizeaza nasterea pruncului Iisus. In aceasta perioada cu totii ar trebui sa fim mai buni, mai fericiti alaturi de familie si prieteni.
Fiecare roman se pregateste pentru a intampina aceasta sarbatoare in functie de zona in care se afla, traditiile si obiceiurile fiind diferite de la o zona la alta. Unele traditii insa, au origini comune, iar bradul impodobit, cadourile, colindatorii si delicatesele pregatite de catre gospodinele pricepute nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa.

Postul Craciunului
O traditie pastrata inca in casele transilvanene este cea a postului care incepe intotdeauna in data de 15 noiembrie si tine pana in Ajunul Craciunului. In aceasta perioada nu se consuma produse din carne si lactate iar pentru  ca acesta sa fie deplin ar trebuie sa fim mai buni si sa facem mai multe fapte bune.

Colindul
In general colindele reprezinta simbolistica Craciunului -  cantece deosebite care se fredoneaza doar in aceasta perioada a anului.  Oamenii ii primesc cu drag pe colindatorii care vin sa ii anunte nasterea pruncului Iisus  si sa le ureze bogatie si sanatate in anul care urmeaza. Colindatorii sunt recompensati pentru colind cu colaci, cozonaci, fructe, prajituri, alcool sau chiar si cu bani.
Copiii mai mici sunt primii care pleaca la colind in dimineata de Ajun, acestia rostesc colinde scurte prin care se anunta sarbatoarea si se ureaza belsug si sanatate gazdelor.  In anumite zone grupurile acestea se numesc Pitirei sau Pitarai.
Urmeaza apoi copiii mai mari. Sunt mai multe grupuri care pornesc cu colindul:  Steaua, Viflaimul, Irozii, Capra, fiecare dintre acestea avand o piesa proprie, trebuie sa respecte un scenariu
Pentru a merge cu Steaua grupul isi confectioneaza o stea din materiale cum ar fi lemnul sau cartonul iar in centrul stelei se lipeste o poza cu Nasterea Domnului.
Pentru Viflaim, grupul duce o biserica in miniatura care simbilizeaza staulul in care s-a nascut pruncul Iisus. In trecut colindatorii erau rasplatiti cu fructe si colaci, insa in zilele noastre, gazdele ii recompenseaza pe colindatori cu bani.
Cu Irozii sau Craii, cum se mai numesc in anumite zone, pot sa mearga doar baietii care trebuie sa fie costumati in magi, Irod si care prezinta o sceneta care intruchipeaza rautatea lui Irod in fiecare casa. Grupul acesta poate sa fie completat  si de alte personaje cum ar fi preot sau cioban, in acest caz sceneta fiind diferita de cea in care grupul este format doar din magi si Irod.
Colindatorii care merg cu Capra imbraca costume specifice si danseaza “capra” in fiecare casa urandu-le gazdelor numai bine, fiind cunoscut faptul ca aceasta aduce sanatate si prosperitate gazdelor.
Tinerii si adultii pornesc seara la colindat, atunci cand se aduna in cete mari si colinda fiecare casa, anuntand si sarbatorind momentul magic al Nasterii Domnului.

Spalatul pe fata
In unele zone traditia ne transmite ca trebuie sa ne spalam pe fata cu apa de la vale care se pune intr-o galeata in care se pune un banut de argint si astfel vom fi curati tot anul urmator, iar relele se vor duce pe vale in jos.

Chematul fetelor
O alta traditie pastrata din strabuni este cea a junilor. Acestia sunt tineri care imbraca straie populare si pornesc in ziua de Craciun pe la casele fetelor necasatorite si le invita la o petrecere care va avea loc de obicei in urmatoarele zile.

Desi tendinta actuala este de a se neglija traditiile, in zonele transilvanene acestea se respecta  mai ales la sate. Transilvanenii isi pregatesc casele si sufletele pentru Craciun, fiind recunoscuti pentru ospitalitate si mentinerea datinilor si a traditiilor, asteptandu-si cu drag colindatorii si musafirii despre care se spune ca aduc noroc, fericire si bunastare. 
In Turda, traditiile de Craciun transmise din generatie in generatie sunt mentinute vii an de an. Va asteptam la Hotel Turda, sa ne colindati, iar in schimb noi va vom recompensa cu servicii si facilitati ca la carte!