Pe langa cadouri, impodobirea bradului si a casei, spiritul Craciunul ia nastere cu adevarat la masa de Craciun. Acest moment magic, reuneste familia in jurul mesei. Traditiile culinare ale Craciunului cuprind retete stravechi pastrate pana in zilele noastre.
Preparatele traditionale sunt nelipsite din meniul de sarbatori si sunt imbinate cu mult tact cu retete noi. De aceea, ne-am gandit sa va oferim cateva sugestii despre bucatele ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun.
-
Pentru aperitiv, platoul de mezeluri, preparate dupa retelele bunicilor si asezonate cu branzeturi si legume este alegerea ideala. Daca preferati o varianta mai usoara, puteti savura o ciorba din legume proaspete, cu smantana sau ardei. Acest tip de aperitiv va fi consistent, dar in acelasi timp va da ocazia sa va bucurati si de alte bunatati.
-
Pentru felul principal, friptura este vedeta mesei festive. In functie de preferintele dumneavoastra, puteti opta pentru carne de pui, porc sau vita, insa cum seara de Craciun este un moment special, va sugeram sa incercati un ospat de vanatoare. Nu uitati de garnitura si nici de salata asezonata care poate fi fresh sau cu muraturi. Sarmalele fac si ele parte din meniul festiv de Craciun si nu trebuie sa lipseasca de pe masa dumneavoastra. In functie de preferinte acestea pot fi gatite in diferite moduri, putand fi chiar un preparat de post, prin inlocuirea carnii cu ciuperci.
-
Nu uitati de desert! Stim ca mirosul cozonacului o sa-l resimtiti inca din ajunul Craciunului, insa la masa de Craciun puteti incerca ceva diferit. Papanasii sunt un desert echilibrat si pe care il poti asezona cu ce iti doresti, dulceata si smantana sau ciocolata.
Datorita temperaturilor scazute, pe masa de Craciun bauturile sunt in general calde. Pentru ca masa festiva sa fie completa, ne-am gandit si la cateva bauturi care nu trebuie sa lipseasca din acest cadru.
-
Mirosul Craciunului este asociat cu mirosul vinului fiert cu scortisoara. Este relevant daca vinul e rosu sau alb, dulce sau sec, nimeni nu va refuza un vin fiert in seara de Craciun.
-
Tuica fiarta cu piper este o bautura extrem de apreciata in sezonul rece, fiind cel mai bun remediu natural impotriva racelii.
-
Pentru cei care nu prefera alcool-ul, va sugeram ciocolata calda pe care o poti decora cu frisca sau bezele, transformand-o astfel intr-un desert savuros.
Stim ca deja va ganditi la cat de bogata va fi masa de Craciun, insa va sugeram sa consumati alimentele intr-o maniera ponderata pentru a nu va crea probleme de sanatate. Castelul Printul Vanator va invita sa incercati preparatele traditionale din
meniul restaurantului si sa faceti un tur al sãlii mari a castelului.