Porcul mistret si beneficiile carnii lui

Porcul mistret este un animal salbatic destul de intalnit pe teritoriul tarii noastre. Desi se aseamana cu porcul domestic, iar sunetele pe care le scoate sunt identice, exista insa mari diferente intre cei doi.

Mistretul este un animal robust, care poate ajunge la o lungime a corpului de 2 m la masculi si 1,5 m la femele. In zona greabanului, poate atinge o inaltime de pana la un metru, iar in ceea ce priveste greutatea, un mistret poate avea intre 120-200 kg. Botul este puternic, alungit si se termina cu un disc cartilaginos in care sunt plasate narile. In ceea ce priveste dentitia, aceasta este extrem de puternica si adaptata modului lor de hranire. Canini sunt foarte dezvoltati, recurbati si pot avea o lungime de pana la 28 de cm, dintre care 2/3 sunt implantati in maxilarul inferior.

Mistretii sunt animale omnivore, hranindu-se in special cu radacini si tulpini subterane pe care le scot la suprafata scormonind cu ratul,  fructe, iarba, frunze, bulbi, soparle, serpi, oua de pasari si multe altele. Blana mistretilor maturi este formata din peri lungi si aspri, despicati la varf si de culoare inchisa, in timp ce puii au o blana de culoare cafeniu-cenusiu si dungi galbene laterale, pentru a se putea camufla mai usor.


In ceea ce priveste carnea de mistret, aceasta este considerata un produs distins, dar si foarte sanatos. Nutritional vorbind, carnea de mistret este mult mai valoroasa si apreciata decat carnea de porc domestic, avand un aport ridicat de proteine si un continut extrem de scazut de grasimi. Avantajele acestui tip de care sunt reprezentate de faptul ca ea nu contine hormoni de crestere, antibiotice, coloranti sau conservanti, ci mai mult decat atat,  este extrem de sanatoasa fiind o sursa naturala,  bogata  in vitamine, minerale, fier si zinc, calciu, magneziu si vitamine precum: B1, B2, B6, B12, D etc.

Carnea de mistret are un gust unic, asemanatoare cu cel al carnii de porc, insa mult mai aromat si pe care nu il vei gasi la alte produse vanatoresti. De asemenea este foarte versatila in bucatarie si poate fi gatita in nenumarate feluri.

La Castelul Printul Vanator, beneficiezi de cazare la hotel Turda intr-un decor de poveste, unde te poti delecta cu diverse preparate gatite cu carne de mistret precum: chiftelute de mistret, salam de mistret sau friptura de mistret cu mere, pe pat de morcovi si ceapa, servita alaturi de cartofi aurii. Te asteptam sa te bucuri de unele dintre cele mai bune preparate vanatoresti!